Gazul, Putin, propaganda. Muşchiul, forţa, eleganţa.
Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a lansat la Anapa, la Marea Neagră, proiectul energetic South Stream, menit să transporte gazele ruseşti pe sub Marea Neagră prin Bulgaria şi Serbia către ţările Uniunii Europene. Deşi panglica a fost tăiată şi Vladimir Putin s-a arătat extrem de încrezător în şansele de realizare a proiectului care evită Ucraina şi întăreşte puterea energetică a Rusiei în regiune, există încă multe necunoscute, mai ales in ceea ce priveşte relaţia Gazpromului cu ţările Uniunii Europene. Relatarile corespondenţilor Europei Libere sunt rezumate de Oana Serafim.
Proiectul South Stream este un concurent al celui al Uniunii Europene Nabucco şi ceremonia de vineri de la Anapa a avut rostul să arate eficienţa acestuia şi hotarirea Rusiei de a îl duce la bun sfîrşit.
„Începem să punem în practică unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură pe care le avem şi anume o conductă de gaze care să treacă pe fundul Mării Negre", a declarat Vladimir Putin la inaugurarea proiectului, fiind secondat de preşedintele Gazprom Alexei Miller:
„Proictuul acesta va crea posibilitatea de a exporta noi cantităţi de gaz rusesc. În acelaşi timp va rezolva şi problema riscurilor de tranzit."
Desi este teoretic gîndit ca un proiect comun al Rusiei cu Uniunea Europeana, comisarul Uniunii pentru energie Gunther Oettinger nu a fost present la ceremonia de la Anapa.
Purtatoarea de cuvint a comisarului a declarat postului nostru de radio că proiectul nici nu are toate aprobarile necesare şi că nici nu sunt aşteptate prea curînd:
„Nu avem informaţii concrete că s-ar fi luat decizia finală pentru investiţia pentru South Stream pentru că ar fi trebuit stabilite anumite lucruri inainte de hotărirea finală. Una din problemele nesluţ