Managerul de fond Kyle Bass spune că datoriile sunt prea mari pentru a nu aduce un cutremur în sistemul financiar
Timpul cumpărat de băncile centrale din 2008 până acum se apropie de sfârşit
Reacţia pieţelor va fi de o rapiditate mult prea mare pentru ca factorii de decizie politică să o poată contracara
Datorii de 200 trilioane de dolari atârnă de o economie mondială al cărei Produs Intern Brut se cifrează la numai 62 trilioane dolari, iar acesta este cel mai dificil moment din viaţă pentru ca să investeşti, a declarat la jumătatea lunii trecute la Darden School of Business a Universităţii din Virginia, Kyle Bass, fondator al Hayman Capital Management, potrivit unui film postat de instituţia de învăţământ pe portalul YouTube. Un superciclu de expansiune a datoriilor ajunge la sfârşit şi acesta este însoţit de fenomene greu de înţeles în mediul academic şi încă şi mai greu de către investitori, cum ar fi ratele de dobândă negative.
Răspunsul la impasul din sistemul de credit a fost extinderea fără precedent a bilanţurilor financiare ale băncilor centrale, însă această politică nu numai că îşi atinge limitele, dar se poate răzbuna pervers asupra economiei. Ultimul buletin al Hayman Capital către investitori, preluat de publicaţia online Zero Hedge, avertizează asupra pericolului pătrunderii inflaţioniste în economie a lichidităţilor abundente create de băncile centrale. Aceste instituţii din zonele monetare importante (SUA, UE, Japonia şi China) şi-au majorat bilanţurile la 13 trilioane de dolari în prezent, faţă de numai 3 trilioane de dolari acum 10 ani. Cantitatea de active ţinute pe balanţele contabile ale băncilor centrale reprezintă acum 25% din PIB-ul global, faţă de doar 10% în anul 2002.
Ne-am mutat repede de la probleme de milioane de dolari, la probleme de miliarde şi trilioane de dolari, însă devine din ce în ce mai clar