Primul pas privind demararea investiţiei de la Tarniţa - Lăpuşteşi a fost făcut ieri de executivul Consiliului Judeţean prin avizarea Planului Urbanistic Zonal ce vizează construcţia hidrocentralei.
Încă din 2007, după ce a fost finalizat studiul de fezabilitate, s-au tot purtat negocieri în vederea demarării construcţiei hidrocentralei de la Tarniţa - Lăpuşeteşti. Pentru că investiţia este evaluată la peste 1,5 miliarde de euro, statul român nu a reuşit, până în prezent, să coopteze un partener privat, pentru a putea demara acest proiect. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a anunţat ieri că a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) ce vizează construcţia hidrocentralei de la Tarniţa - Lăpuşteşti, apreciind că este primul pas major ce atestă interesul pentru realizarea acestui obiectiv. La începutul anului viitor, Consiliul Judeţean va emite şi autorizaţia de construire, urmând ca Ministerul Economiei să poată demara investiţia, prin intermediul unui parteneriat public-privat.
Numele vehiculat pentru un posibil parteneriat public-privat, în vederea realizării hidrocentralei de la Tarniţa - Lăpuşteşti, este cel al companiei chineze Guangdong Corporation, cunoscută ca având experienţă în proiectele de hidrocentrale prin pompaj şi în construcţia de echipamente pentru implementarea unor asfel de obiective. Ministerul Economiei nu a ascuns faptul că s-au purtat discuţii cu reprezentanţii companiei chineze, însă oficial nu a fost lansată nici o promisiune cu privire la demararea investiţiei de la Tarniţa - Lăpuşteşti.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, afirmă însă că reprezentanţii Guvernului sunt dispuşi să demareze acest proiect chiar de anul vitor, şi că deja se fac paşi importanţi în sensul acesta. „Când am fost în vizită oficială în China, ne-am intersectat şi cu reprezentanţii Guvernului, care erau acolo to