Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a menţinut ieri monitorizarea măsurilor suplimentare solicitate României şi Bulgariei pentru aderarea la Spaţiul Schengen, fără a oferi în schimb nicio recomandare privind data de aderare.
Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al UE a adoptat ieri un al doilea raport bianual al Comisiei adresat Parlamentului şi Consiliului privind funcţionarea spaţiului Schengen, o afacere tehnică, dar care a stârnit o furtună politică la Bucureşti. Despre ce este vorba?
Deşi este un raport care priveşte funcţionarea spaţiului Schengen, la capitolul 3, „Aplicarea acuis-ului Schengen", există un scurt paragraf, 3.6, privind „ridicarea controalelor la graniţele interne cu Bulgaria şi România", deşi cele două ţări nu fac parte din spaţiul Schengen. Iată-l: „Ca urmare a deciziei din iunie 2011 că atât România, cât şi Bulgaria îndeplinesc în întregime acquis-ul Schengen, Consiliul European a solicitat în martie 2012 Consiliului JAI să identifice şi să implementeze măsuri care ar contribui la aderarea celor două ţări. Consiliul (JAI) a identificat de atunci un număr de asemenea măsuri, care include activităţi planificate şi deja în desfăşurare ale Frontex, măsuri care privesc lupta împotriva documentelor false şi furtului de identitate şi măsuri care privesc lupta împotriva contrabandei şi a traficului de fiinţe umane. Implementarea acestor măsuri este monitorizată continuu (subl. ns.)". Raportul a fost adoptat ieri conţinând integral acest paragraf.
Ceea ce a creat nebunia de la Bucureşti este scurta frază din final. În intervenţia sa de miercuri seară, preşedintele Traian Băsescu a acuzat Guvernul Ponta că „a dormit în ghete" pentru că „suntem incluşi într-un raport care vizează funcţionarea spaţiului şi doar nu ni se stabileşte un nou proces de monitorizare". Prima acuzaţie este nefondată şi a primit un răspuns adecvat î