Lipsa educaţiei pentru sănătate are drept consecinţă creşterea numărului de adolescente care devin mame. Un studiu realizat la nivel mondial arată că tot mai mulţi tineri, cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, au raporturi sexuale neprotejate cu un partener nou şi 45% dintre tinerii activi din punct de vedere sexual au întreţinut raporturi intime neprotejate, pe motiv că metoda de contracepţie nu a fost disponibilă în acel moment.
Gravidele sau mamele minore, provin în special din zonele rurale, cu un nivel scăzut de educaţie, inclusiv în ceea ce priveşte educaţia sexuală şi contraceptivă. Această situaţie a contribuit la creşterea numărului de minore care devin mame şi implicit a numărului de copii abandonaţi în spitale.
„Sunt foarte multe cazuri de mame minore care nasc copii în maternităţi şi îi părăsesc. Majoritatea dintre ele ascund părinţilor faptul că sunt însărcinate, pentru a nu avea probleme. Este o problemă actuală şi încercăm, pe cât posibil, să găsim asistenţi maternali pentru aceşti copii abandonaţi“, a declarat Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi.
În România, statisticile oficiale indică între 40.000 şi 70.000 de copii abandonaţi, cărora li se adaugă alţi 300.000 care au fost lăsaţi singuri prin plecarea a peste trei milioane de persoane, părinţi şi alte rude adulte, în străinătate. Jumătate dintre copii au vârste cuprinse între doi şi şase ani, iar 4% au mai puţin de un an. 16% dintre ei nu şi-au mai văzut părinţii de un an, în timp ce 3% nu i-au mai văzut de cel puţin patru ani.
Orice femeie poate accesa gratuit o metodă de contracepţie de la cabinetele de planning familial. Anticoncepţionalele reprezintă cea mai sigură metodă prin care poate fi evitată o sarcină nedorită, însă, de foarte multe ori, acestea nu sunt administrate conform recomandărilor medicului