Grupul german de utilităţi RWE va părăsi consorţiul care urmează să dezvolte gazoductul Nabucco Vest, iar OMV negociază preluarea participaţiei, a declarat, vineri, directorul general al grupului austriac OMV, Gerhard Roiss, informează Mediafax.
Acţionarii Nabucco sunt OMV (Austria), Transgaz, Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding, MOL (Ungari) şi RWE (Germania).
OMV, unul dintre partenerii consorţiului, pare cel mai probabil cumpărător al pachetului de acţiuni deţinut de RWE la Nabucco, potrivit Wall Street Journal.
"Ne aflăm în negocieri", a răspuns Roiss jurnaliştilor la întrebarea dacă OMV va cumpăra participaţia RWE.
Presa internaţională a scris recent, citând surse, că RWE este pe punctul de a se retrage din proiectul Nabucco şi ar putea vinde participaţia către OMV.
Retragerea grupului german nu are legătură cu şansele de succes ale proiectului, a spus Roiss.
În cazul în care Nabucco nu se va materializa, OMV nu intenţionează să lanseze un alt proiect, a adăugat şeful OMV. Roiss a refuzat să confirme dacă Shah Deniz analizează preluarea unei participaţii de 50% în proiectul Nabucco.
Consorţiul Shah Deniz ar putea lua o decizie în privinţa intrării în acţionariatul Nabucco în prima jumătate a anului următor, a declarat Roiss.
Roiss a afirmat, de asemenea, că OMV va analiza construcţia propriei conducte de gaze naturale, în funcţie de rezultatele descoperirilor de gaze naturale de la Marea Neagră.
"Nu poţi dezvolta un câmp gazeifer fără rute de transport", a afirmat el, citat de Bloomberg.
Nabucco Vest, un gazoduct de 1.300 de kilometri susţinut de Uniunea Europeană, concurează cu Trans-Adriatic Pipeline (TAP), pentru dreptul de a exporta gaze naturale din proiectul Shah Deniz, din regiunea Mării Caspice, care ar putea conţine rezerve de 1.200 de miliarde de metri cubi. UE vrea să-şi diversific