Reporterii CANCAN.ro au luat un interviu celui mai vechi angajat de la Institutul de Fizica a Pamantului. Adrian Grigore s-a aruncat pe geam la marele cutremur. In tinerete era pasionat de lasere, dar a ales seismologie, pentru ca era la moda.
Adrian Grigore este cel mai vechi angajat de la Institutul de Fizica a Pamantului de la Magurele“Lucrez aici din anul 1977. Am prins cutremurul, dar nu ca angajat, pe atunci eram student. La cutremur am sarit pe fereastra. E adevarat, stateam la parter, in caminul studentesc de-aici din Magurele. La un moment dat am simtit cum a venit unda pe verticala. Atunci nu am avut nimic mai simplu de facut decat sa sar direct pe geam.”
O catastrofa ar putea fi anuntata cu maxim 30 de secunde inainte sa se intample
Asa incepe discutia Adrian Grigore, electronist de profesie si cel mai vechi angajat din cladirea care ar putea anunta o catastrofa cu 30 de secunde inainte sa se intample.
Echipe de doi oameni lucreaza pe ture pentru a analiza si cele mai fine vibratii ale pamantului
Atunci, in seara de 4 martie 1977, catastrofa a avut efecte devastatoare asupra Romaniei. Barbatul povesteste tehnic despre cel mai mare cutremur din istoria recenta a Romaniei.
Peste 11.000 de oameni au fost raniti la cutremurul din 1977 sursa foto peteava.ro
Cutremurul a avut o magnitudine de 7,2 grade pe Scara Richter si a facut in timp de circa 55 de secunde peste 1.500 de victime, aproape 1.400 numai in Bucuresti. La nivelul intregii tari au fost circa 11.300 de raniti si aproximativ 35.000 de locuințe s-au prabusit. Cu toatea astea, majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la Bucuresti unde peste 33 de cladiri si blocuri mari s-au prabusit.
Adrian Grigore este cel mai vechi angajat de la Institutul de Fizica a Pamantului de la Magurele
“Vedeam cum blocurile de vis-à-vis se