Oamenii de ştiinţă au lansat un avertisment, vineri, în legătură cu dispariţia alarmantă a arborilor uriaşi şi foarte bătrâni, cele mai mari organisme vii de pe planetă, care adăpostesc o biodiversitate impresionantă, alcătuită din numeroase specii de păsări şi alte vieţuitoare, relatează AFP.
Acest studiu, realizat de cercetătorii australieni şi americani, a fost publicat în revista Science. Autorii lui au ajuns la concluzia că peste tot pe Glob cei mai bătrâni arbori sunt ameninţaţi cu dispariţia, dacă nu va fi demarată o politică de conservare.
"Este o problemă mondială care vizează aproape toate tipurile de pădure", a spus David Lindenmayer, de la Universitatea Naţională din Australia, coordonatorul studiului.
"După modelul animalelor de talie mare, precum elefanţii, tigrii şi cetaceele, ale căror populaţii sunt într-un declin puternic, foarte multe indicii ne arată că aceşti arbori se confruntă cu acelaşi risc", a adăugat el.
David Lindenmayer a realizat acest studiu împreună cu cercetători de la Universitatea James Cook din Australia şi de la Universitatea Washington din Statele Unite, lucrând în păduri suedeze, pe baza unor informaţii care au mers înapoi pe firul istoriei până în anul 1860.
Oamenii de ştiinţă au constatat o dispariţie îngrijorătoare a copacilor mari, vechi de 100-300 de ani, la toate latitudinile Europei, în America de Nord, în Africa, în Asia, în America de Sud, în America Latină şi în Australia.
Sorbii din Australia, pinii din Statele Unite, arborii secquoia din California şi baobabii din Tanzania reprezintă principalele specii periclitate.
Incendiile de pădure nu sunt singurii factori care se fac vinovaţi de această rată de mortalitate înaltă, care este de 10 ori mai mare decât cea considerată normală, chiar şi în anii fără incendii.
Acest fenomen reprezintă, potrivit autorilor studiului