Mai mulţi dintre fondatorii Noii Republici îi aduc grave acuze lui Mihail Neamţu, liderul din acest moment al mişcării care se doreşte a fi partid politic.
Ideea şi sintagma „Noua Republică”, îşi au izvoarele în 2006 şi îi aparţin lui Dacian Ţolea, lucru pe care îl evoca Valeriu Stoica într-un interviu acordat în vara anului 2007 unui cotidian local. Pe unul dintre blogurile wordpress, unul dintre oamenii implicaţi serios în realizarea acestui proiect spune: „În scurta ei istorie de şapte luni (n.r. articolul a fost postat la data de 16 mai 2012), Noua Republică a reuşit să se umple de legende. Şi mai ales de dogme. Prima dogmă ar fi aceea a Fondatorului infailibil. Puţini dintre membrii actuali ai NR mai ştiu că la început, prin vara-toamna lui 2011, a fost un grup de patru prieteni: Dacian Ţolea, Cosmin Aldea, Cătălin Buciumeanu (fost consilier prezidenţial pe probleme de culte) şi Mihail Neamţu. După zile, nopţi şi săptămâni de discuţii, ideea fondării unei mişcări se pune pe picioare. Mihail Neamţu alipeşte grupului iniţial trei prieteni personali, Cristian Şoimaru, Ştefan Vlaston şi Valeriu Todiraşcu, pe care îi aduce în casa lui Dacian Ţolea şi-i prezintă celorlalţi. În sânul grupării au loc discuţii despre viitorul Noii Republici, noii veniţi spunând răspicat că nu văd decât un viitor de transformare în partid, în vreme ce gruparea iniţială dorea o mişcare civică amplă, care să ducă spre modificarea Constituţiei şi trecerea efectivă la o Nouă Republică”.
Pe 10 octombrie 2011, Mihail Neamţu şi Dacian Ţolea, prin procura dată unei case de avocatură specializate, depun documentaţia pentru înregistrarea mărcii Noua Republică la OSIM. Din noiembrie încolo, evolutia NR a luat avânt. Pe 1 decembrie 2011 începe campania de strângere de semnături pentru Partidul Noua Republică. Gruparea adusă cândva de Mihail Neamţu acasă la Dacian Ţolea preluase frâi