Campania electorală pentru alegerile parlamentare se încheie azi, 8 decembrie, la ora 7,00- Mâine, 9 decembrie, conform datelor publicate de Biroul Electoral Central, sunt aşteptaţi la urne 18.228.414 de votanţi pentru a-şi alege reprezentanţii în Senat şi în Camera Deputaţilor pentru următorii patru ani. Cu riscul de a repeta lucruri ştiute, considerăm util să reluăm prezentarea unor prevederi legale în măsură să asigure desfăşurarea unui scrutin transparent şi democratic.
Astfel, au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor. Potrivit Legii 35/2008 republicate, alegătorii pot vota numai la secţiile de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul. Cetăţenii cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, îşi pot exercita dreptul de vot la una din secţiile de votare din ţara în care îşi au domiciliul sau reşedinţa.
Dreptul de vot se exercită pe baza actului de identitate – carte de identitate, carte de identitate provizorie, buletin de identitate -, pe care se aplică ştampila cu menţiune “VOTAT” şi data scrutinului sau, după caz, un timbru autocolant cu menţiunea “VOTAT” şi data scrutinului. Legea electorală prevede că alegătorii vor vota separat, în cabine individuale, aplicând ştampila care poartă menţiunea “VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele şi prenumele candidatului pe care îl votează. Ştampila cu menţiunea “VOTAT” trebuie astfel dimensionată să fie mai mică decât patrulaterul. După ce au votat, alegătorii vor îndoi buletinele de vot înainte de a le introduce în urnă, astfel ca pagina netipărită care poartă ştampila de control să rămână în afară. Îndoirea greşită a buletinului nu atrage, însă, nulitatea acestuia. La cererea alegătorului, în cazul în care acesta a aplicat greşit ştampila cu menţiunea “