Cine va răspunde dacă pe site apar acuzații false împotriva cuiva?
Centrul de Investigații Jurnalistice a anunțat astăzi că, în afară de investigarea cazurilor de corupție pe care o practică de mulți ani, lucrează la o pagină de internet specială unde oricine poate semnala asemenea cazuri pe o harta interactivă. Centrul a explicat că nu va publica pe harta anticorupție absolut orice sesizare, ci numai pe acelea care i se vor părea consistente. Apoi le va direcționa către organele de drept și va urmări reacția acestora. Totuși, nu este limpede cine va răspunde dacă pe site apar acuzații false împotriva cuiva, sau dacă acuzații veridice nu sunt publicate, pentru că nu par destul de consistente. Relatează Tamara Grejdeanu.
Prima platformă online anticorupţie din Moldova este gata să primească alertele cetăţenilor cu informaţie despre un anumit caz de corupţie. Pentru a face o semnalare trebuie doar să găsiţi pe site rubrica, adaugă sesizare. Cornelia Cozonac, directoarea Centrului pentru Investigaţii Jurnalistice, îndeamnă oamenii care aleg să vorbească despre un act de corupţie să îşi asume responsabilitatea şi să indice cât mai multe date care ar proba informaţia trimisă:
Cornelia Cozonac x Cornelia Cozonac „Vom analiza fiecare sesizare şi în cazul în care sesizarea va fi total anonimă şi nu va avea nici suficiente detalii ea nu va fi pusă pe site. Toate sesizările vor fi moderate de un redactor din cadrul Centrului de Investigaţii Jurnalistice. Noi avem şi nişte termeni de utilizare şi vom respecta drepturile omului astfel încât chiar dacă sunt sesizări să nu aducă atingeri altor persoane dar vrem să încurajăm ca să existe nume concrete, fapte concrete, documente.”
Pe site este plasată şi o hartă a Republicii Moldova pe care va apărea numărul de plângeri semnalate de cetăţeni pentru fiecare localitate şi instit