Clădirea va avea o suprafaţă de 2.900 mp şi va fi dotată cu o unitate GMP (cameră albă), singura de acest tip din România
Vineri, 7 decembrie, au demarat oficial lucrările de construcţie a Centrului de terapii genice şi celulare în tratamentul cancerului – ONCOGEN, implementat de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, prin Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Astfel, Timişoara va figura pe harta Europei Centrale şi de Est, în ceea ce priveşte cercetarea cancerului.
„Unic în România”
„Era timpul ca acest potenţial să se pună în valoare. Timişoara trebuie să devină un mare centru medical în cercetarea cancerului”, a spus Nicolae Robu, primarul Timişoarei.
„Era nevoie de acest centru de cercetări în domeniul oncologic”, a precizat Titu Bojin, preşedintele Consilului Judeţean Timiş.
„Aici vor lucra medicii în activitatea de cercetare. În Spitalul Judeţean avem un departament foarte bun de imunologie, aflat într-un laborator mic, iar după mai mult de un an, când vor fi finalizate lucrările, medicii se vor muta în acest centru”, a subliniat dr. Ciprian Bogdan, directorul Spitalului Judeţean Timişoara.
Valoarea totală a proiectului este de 54.389.610 lei din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 10.389.610 lei. Construcţia va avea parter plus patru etaje, suprafaţă totală de 2.900 mp, va fi dotată cu o unitate GMP (cameră albă), singura de acest tip din ţară şi din regiune, iar dotarea cu echipamente, instrumente şi software se va face la standarde internaţionale.
Sprijin din Germania şi Franţa
Obiectivul proiectului este crearea infrastructurii de cercetare-dezvoltare şi inovare în domeniul cancerului capabilă să descopere, să susţină şi să faciliteze translaţia spre noi metode de diagnostic şi de tratament orien