Aprofundarea uniunii monetare europene, ca o posibilă poartă de ieşire din criză, a fost pusă pe hârtie de preşedintele UE, Herman Van Rompuy şi ea va fi adoptată săptămâna viitoare de liderii UE. Planul are trei etape şi este prevăzut să se încheie cândva după alegerile europene din 2014.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Ştim acum mai clar cum se va desfăşura această aprofundarea a uniunii monetare, aflata în profundă criză a datoriei de trei ani. La început, de acum şi până în primele luni ale anului viitor ar trebui să devină efectivă tăierea legăturii între bănci şi datoriile suverane ale statelor zonei euro.
Aceasta ar proteja capitalul bancar de o altă criza a datoriei şi s-ar face prin aplicarea supravegherii bancare centralizate. La 1 ianuarie 2014, această supraveghere trebuie să devina efectivă.
Într-a doua etapă, în 2013 şi 2014, o autoritate europeană nouă s-ar ocupa de restructurarea sau chiar lichidarea băncilor aflate în dificultate. Statele în care se găsesc aceste bănci ar putea beneficia de ajutoare europene bine gândite.
A treia etapă, prevăzută după alegerile europene din vara lui 2014, va adauga o "capacitate bugetară bine definită şi limitată", menită să absoarbă şocurile economice din anumite state. Aceasta ar putea, de exemplu, să finanţeze asistenţa pentru şomaj.
Capacitatea bugetară este un fel de început de buget central al zonei euro, neamintit ca atare în text. Ea ar putea, la un moment dat, să aibă şi posibilitatea de a împrumuta bani, prin emiterea de obligaţiuni euro comune, fără a cere o mutualizare a datoriilor, respinsă de Germania.
Proiectul, paralel cu un altul similar, dar de mai lungă durată, prezentat de Comisia Europeană săptămâna trecută, va fi adoptat de liderii UE la summit-ul din 13 şi 14 decembrie. Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre uniunea monetară @N_P