Marta Petreu
Ionescu în ţara tatălui
Editura Polirom
Ediţia a treia, revăzută şi adăugită. Cartea aceasta a fost scrisă în timp, între 1991 şi 2000, şi publicată iniţial la Editura Biblioteca Apostrof, în 2001, ediţia întâi şi în 2002, ediţia a doua. Pentru ediţia de faţă autoarea susţine că a revăzut şi adăugit toate textele. În Addenda sunt publicate două răspunsuri polemice ale autoarei, ambele referitoare la unele opinii ale fiicei dramaturgului Eugene Ionescu. "Sunt conştientă de caracterul speculativ, iar nu demonstrativ, al unora dintre paginile mele, aşa că aştept cu nerăbdare şi curiozitate ca viitoarele cercetări de istorie literară să-mi confirme sau să-mi infirme speculaţiile."
Mihai Iovănel
Evreul improbabil
Mihail Sebastian: o monografie ideologică
Editura Cartea românească
O lucrare care a fost într-o primă formă o teză de doctorat."Cartea pleacă de la premisa că Mihail Sebastian este un autor care permite unificarea, compararea şi înţelegerea unor contexte altfel eterogene, prin datele ce pot fi găsite laolaltă în biografia lui. Un rol impportant, prin urmare, îl joacă arheologia ideilor vehiculate în epocă: de aici, cuvântul ideologic din subtitlu" "Critica lui Mihai Iovănel - scrie Paul Cornea - e metodică, intensiv analitică, abrazivă, lipsită de sentimentalism şi retorică, de o mare vioiciune argumentativă, perfect adecvată mobilului ideologic şi caracterologic pe care-l urmăreşte."
Rodica Ojog-Braşoveanu
320 de pisici negre
Editura Nemira
Simpatica Melania Lupu, cunoscută cititorilor din alte romane ale aceleiaşi autoare, o bătrânică de 63 de ani, a ajuns la închisoare şi se pregăteşte de evadare cu ajutorul unui englez venit în România comunistă să fure o statuie de aur! O acţiune uşor neverosimilă, dar care respectă canoanele romanului poliţist.
Titlul este dat de vânăt