Comisia Europeană (CE) recomandă statelor membre să identifice, utilizând criterii comune, paradisurile fiscale şi să le plaseze pe "liste negre" naţionale, dar şi să gestioneze problemele ce permit unor firme să evite plata impozitelor la un nivel just.
Potrivit Reprezentanţei CE, Comisia a prezentat, joi, un plan de acţiune pentru a reacţiona mai eficient la nivelul UE împotriva evaziunii şi a fraudei fiscale.
Planul conţine un set de măsuri cuprinzător, care vizează atât prezentul, cât şi viitorul, fiind destinat să ajute statele membre să îşi protejeze bazele de impozitare şi să recupereze miliarde de euro care li se cuvin în mod legitim, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.
"Aproximativ o mie de miliarde de euro se pierd anual în UE prin evaziune şi fraudă fiscală. Această sumă nu este doar o pierdere scandaloasă de venituri foarte necesare, ci şi o ameninţare la adresa impozitării corecte. În timp ce statele membre trebuie să înăsprească măsurile naţionale de combatere a evaziunii fiscale, doar aplicarea de soluţii unilaterale nu va da rezultate. În cadrul unei pieţe unice, într-o economie globalizată, neconcordanţele şi lacunele din legislaţiile naţionale devin instrumentele celor care caută să se sustragă de la plata impozitelor. Prin urmare, este esenţială o poziţie puternică şi coerentă a UE împotriva evazioniştilor şi a celor care îi favorizează", a declarat comisarul european pentru impozitare, Algirdas Šemeta.
Ca primă acţiune imediată, CE a adoptat două recomandări menite să încurajeze statele membre să ia măsuri imediate şi coordonate cu privire la anumite probleme stringente.
Prima recomandare, arată sursa citată, prevede o poziţie puternică a UE împotriva paradisurilor fiscale, care este mai fermă decât măsurile internaţionale actuale. Statele membre sunt încurajate să identifice, utilizând criterii comune, p