Desi suna sinistru, „moartea” este o afacere buna. Ca o confirmare sta multitudinea de firme care ofera cetatenilor servicii funerare. Astfel, in mai toate cartierele municipiului exista cel putin o firma de acest gen. Acestea prospera, in timp ce firme de alt profil sunt „in moarte cerebrala”.
Moartea este o afacere buna. Ca o confirmare sta multitudinea de firme care ofera cetatenilor servicii funerare. Astfel, in mai toate cartierele municipiului exista cel putin o firma de acest gen. Acestea prospera, in timp ce firme de alt profil sunt „in moarte cerebrala”.
„Criza nu ne-a afectat activitatea. Lumea moare chiar daca sunt bani, chiar daca nu sunt bani, asa ca afacerile cu coroane si sicrie, cu servicii funerare vor fi mereu in top. Doar nu poti inmormanta omul intr-un sac de plastic”, spune un administrator al unei firme de pompe funebre.
Unele firme de acest gen vand doar jerbe si coroane, altele si sicrie, altele au pachete mai largi de servicii, cateva te scapa complet de grijile inmormantarilor. De asemenea, la Botosani exista cel putin o firma cu servicii „all inclusive”, rudele ramanand sa dea un singur telefon, dupa care unica lor treaba este sa-si planga mortul la capatai.
Firma contactata preia raposatul din locul unde a decedat si, in spatii ce-i apartin, il spala, il imbalsameaza, il imbraca, il cosmetizeaza si il depune intr-o incinta sobra dar eleganta, pentru ca aceia care l-au iubit sa-si ia ramas bun. Intre timp, aceeasi firma se poate ingriji singura de colaci, de prosoape si lumanari, de coliva si chiar de organizarea parastasului, intr-un cuvant de tot ce tine de inmormantare.
Bani sa fie, ca toate au o rezolvare. Adunate toate, de la semnarea de catre medic a certificatului de deces, pana dupa parastas, obiceiurile de inmormantare romanesti costa considerabil.
Cea mai ieftina ceremonie, desfasurata doar cu