Vicepreşedintele Fundaţiei Creştin-Democrate este propunerea ARD pentru Colegiul 1 din Cluj-Napoca.
România liberă - Ediţia de Transilvania încheie prezentarea candidaţilor la alegerile parlamentare cu Adrian Papahagi (ARD). Alături de el, au mai fost prezentaţi Hunor Kelemen (UDMR), Leonard Horvath (USL), Ioan Ciorca (PRM), Ramon Moldoveanu (ARD), Mircia Giurgiu (USL), Sandor Szocs (PPMT), Gheorghe Funar (PRM) ori Adrian Merka (Uniunea Democrată a Slovacilor şi Cehilor din România).
De unde vine familia Papahagi?
Adrian Papahagi: Familia mea a dat mulţi cărturari României. E o familie cu origini aromâne sau macedo-române. Strămoşii mei sunt români din Munţii Pindului, stabiliţi în România în secolul XIX. Asta dinspre partea tatălui; din partea mamei, sunt clujean get-beget. Pericle Papahagi, important etnolog şi academician, a făcut la începutul sec. XX o teză de doctorat cu marele romanist Weigand, la Leipzig. Tache Papahagi, elev al lui Ovid Densusianu, a fost profesor la Universitatea din Bucureşti. Valeriu Papahagi, istoric şi diplomat, a fost coleg de an cu Mircea Eliade şi doctorand al lui Nicolae Iorga. Tatăl meu, Marian Papahagi, a fost unul din marii profesori ai Clujului, fondator al mişcării literare Echinox şi unul dintre reformatorii Universităţii Babeş-Bolyai în 1990. Astăzi, o bibliotecă şi o stradă din Cluj îi poartă numele. La rândul meu, continuu această tradiţie, de care sunt foarte mândru. După un doctorat la Paris, m-am întors la Cluj, predau la Universitatea Babeş-Bolyai şi vreau să contribui cât pot la strălucirea oraşului meu.
Problemele sistemului educaţional
Proveniţi din sistemul de învăţământ. Care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă acesta?
A.P.: La nivelul întregului sistem, precaritatea. E inacceptabil ca un tânăr bine pregătit să debuteze în învăţământ cu un salariu de 700 lei. Re