Eveniment important vineri, 7 decembrie: lucrările de construcţie a gazoductului South Stream au fost lansate oficial, în cadrul unei ceremonii la care a asistat preşedintele rus, Vladimir Putin. Viitoarea conductă de gaze, care porneşte din oraşul Anapa, situat în Rusia, va alimenta Europa cu gaze ruseşti, ocolind Ucraina.
Toată lumea bună s-a adunat la inaugurare: preşedintele rus, Vladimir Putin, şefii Gazprom, acţionarul majoritar al proiectului, ai grupului petrolier italian ENI, care deţine 20% din acţiuni, ai grupului francez EDF, care deţine 15% din acţiuni şi ai grupului german Wintershall, implicat tot cu 15% din acţiuni în gigantul proiect, în valoare de peste 16 miliarde şi jumătate de euro.
Efortul financiar va fi însă pe deplin răsplătit: gazoductul South Stream va alimenta cu gaze Europa de Vest din 2015 şi va împiedica apariţia unor noi episoade de blocaj în furnizarea gazelor ruseşti, din cauza disputelor între Rusia şi Ucraina. Gazoductul va traversa apele turce înainte de a trece prin Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Slovenia, pentru a ajunge la Tarvisio, în nordul Italiei.
Pentru tronsonul terestru, Rusia a semnat acorduri interguvernamentale cu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croaţia şi Austria, iar realizarea părţii marine a necesitat negocieri cu Turcia. Surse din Gazprom declară că fiecare acord a însemnat concesii dureroase din partea gigantului rus al gazelor.
România a pariat până în prezent pe un alt proiect, cel european privind construcţia gazoductului Nabucco, însă a eşuat: Nabucco este deocamdată blocat din cauza lipsei resurselor financiare.
Eveniment important vineri, 7 decembrie: lucrările de construcţie a gazoductului South Stream au fost lansate oficial, în cadrul unei ceremonii la care a asistat preşedintele rus, Vladimir Putin. Viitoarea conductă de gaze, care porneşte din oraşul Anap