Candidatul ARD la Camera Deputaţilor, în Colegiul 2 Diaspora, vrea să-i reprezinte pe românii din Basarabia în Parlamentul României. El îşi propune să modifice legislaţia care reglementează relaţiile ţării noastre cu comunităţile de români din afară.
A plecat din comuna Babele, aflată pe actualul teritoiu al Ucrainei, şi a ajuns şef al Departamentului Românilor de Pretutindeni şi apoi consilier prezidenţial. Candidatul ARD Eugen Tomac a vorbit pentru EVZ despre proiectele sale pentru românii din afara graniţelor. Brînză, Tomac, Badea - candidații ARD pentru Diaspora
EVZ: A fost greu drumul până la funcţia de şef al DRP şi apoi de consilier prezidenţial în România?
Eugen Tomac: Nu este uşor nici astăzi să pleci dintr-o veche provincie românească, din sudul Basarabiei, la Bucureşti, dar mi-am dorit foarte mult să-mi fac studiile în ţară. Am avut şansa să cunosc oameni deosebiţi încă din primul an de studii, pe atunci foştii lideri ai Ligii Studenţilor. Erau singurii care se preocupau serios de soarta românilor care locuiesc în provinciile învecinate. Tot ei m-au sprijinit să înfiinţăm Liga Tinerilor Români de Pretutindeni, organizaţie neguvernamentală pe care am condus-o câţiva ani de zile. Încrederea acordată m-a motivat să nu-i dezamăgesc pe cei care m-au sprijinit şi am tratat cu multă responsabilitate tot ceea ce am făcut. Am coordonat foarte multe proiecte atât în sprijinul românilor din imediata vecinătate, cât şi pentru tinerii din România.
În 2006, Preşedintele României mi-a acordat şansa de a pune în practică parte din preocupările mele privind românii de pretutindeni şi aşa am ajuns să fac parte din echipa sa.
Fentat de calculator
Care este principala dvs reuşită ca şef al DRP?
Am implementat peste 600 de proiecte, am readus în atenţia oficialilor europeni situaţia românilor din Valea Timocului şi am dat o nouă dimen