Dupa o scadere de 0,2 la suta in trimestrul doi, economia din zona euro a inregistrat o contractie de 0,1 procente, in trimestrul trei, a anuntat institutul european de statistica, Eurostat.
Astfel, s-a confirmat reintrarea in recesiune a uniunii monetare, pentru a doua oara in ultimii trei ani, se arata in raportul Eurostat.
Totusi, exista diferente destul de mari intre cele 17 state membre ale zonei euro. Germania si Franta, de exemplu, au inregistrat o crestere de 0,2 procente, in trimestrul trei, comparativ cu trimestrul doi din acest an. De asemenea, economia Belgiei a ramas stabila.
In schimba, Portugalia a inregistrat o scadere de 0,8 procente, Spania de 0,3%, iar Italia de 0,2%, toate ramanand in recesiune. Nici Olanda nu a scapat de problemele economice, avand o scadere de 1,1 la suta.
Consumul gospodariilor a avut o scadere de 0,4 procente, iar formarea bruta de capital fix s-a diminuat cu 0,7%. In schimb, exporturile s-au majorat cu 0,9 procente, dupa ce si in trimestrul al doilea urcasera cu 1,6 la suta fata de primele trei luni ale anului, iar importurile au castigat 0,2%.
In raport cu perioada similara din 2011, PIB-ul zonei euro s-a contractat cu 0,6 procente.
Germania, salvatoarea zonei euro
Potrivit analistilor, recesiunea din zona euro putea sa fie mult mai adanca, daca economia nu ar fi fost sprijinita de exporturile de masini si echipamente din Germania, in timp ce companiile si-au eliminat stocurile si au redus investitiile, demonstrand, astfel, rolul important al comertului in timpul redresarii economice.
"Comertul si eliminarea nesigurantei in privinta viitorului zonei euro sunt cele doua lucruri care vor scoate uniunea monetara din recesiune", a declarat Christoph Weil, economist la Commerzbank, citat de Reuters. "Ne asteptam ca economia mondiala sa