În aceste zile în Parcul 23 August din Micălaca are loc ediţia de anul acesta a „Cinei porcului”, eveniment organizat de Centrul Cultural Judeţean Arad cu scopul păstrării şi promovării tradiţiilor locale.
Pregătirea pentru pomana porcului şi selectarea bucăţilor de carne şi slănină pentru marea tocană a început deja de ieri, când a fost pregătit şi un „grill uruguaian în variantă arădeană” cu degustări pentru public. Tot ieri a fost lansat muzeul arhaic în aer liber cu prezentarea mai multor exponate precum car cu boi, car pentru cai, sania principelui Transilvaniei, bardă de măcelar, bardă de căldărar, primul plug metalic din Transilvania pe două roţi, trăsură de plimbare pe două roţi, sacul de cânepă, roata de moară folosită în judeţul Arad, afumătoarea tradiţională, războiul de ţesut folosit în judeţul Arad, presa pentru struguri, butoiul pentru vin. A avut loc şi o paradă a costumelor populare din judeţul Arad, precum şi o prezentare a diverselor tehnici de folosire a uneltelor din ograda ţăranului român, şi o incursiune în lumea vinurilor cu somelierul Sergiu Nedelea, tema degustării fiind vinurile din podgoria Aradului.
Seara s-a încheiat cu degustare de jumări şi murături şi cu prezentarea ceaunelor cu mâncărurile gătite de Maeştrii Artei Culinare. Au încins atmosfera soliştii Marius Ciprian Pop şi Tinu Vereşezan.
Participanţii la Cina porcului se vor trezi astăzi dis-de-dimineaţă pentru a pregăti ingredientele pentru mezeluri tradiţionale: cârnaţi, caltaboş, tobă, cu specific din zona Ineului. Mai mulţi maeştri bucătari renumiţi, precum Tibi Kiss, Ioan Cornea din Făgăraş, Uica Mihai şi Marcel Iorga vor prezenta simfonia condimentelor, gătirea jambonului de porc prin fierbere şi respectiv fierberea slăninii cu boia dulce şi usturoi. Va fi gătit celebrul preparat Pomana Porcului, iar somelierul Bogdan Dumitrescu va modera o sesiune de d