Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, declară că autorităţile au făcut demersurile necesare în vederea prevenirii şi combaterii fraudelor în secţiile de votare din străinătate, inclusiv a turismului electoral.
"Fac un apel la cetăţenii români care vor vota în străinătate, să îşi exercite acest drept cu bună credinţă şi strict în limitele legii. ţin să precizez că autorităţile române au întreprins demersurile necesare în vederea prevenirii şi combaterii fraudelor electorale, inclusiv a turismului electoral, luând mai multe măsuri, cum ar fi verificarea bazelor de date conţinând datele de intrare-ieşire în ţară la frontiere cu statele unde acest lucru este obligatoriu conform standardelor Schengen", afirmă Corlăţean, potrivit unui comunicat MAE transmis MEDIAFAX.
De asemenea, el a reiterat apelul adresat "membrilor Corpului Diplomatic şi Consular al României de a nu se angaja, sub nicio formă, în activităţi ce exced competenţelor pe care le au şi de a avea o conduită echidistantă, specifică Ministerului Afacerilor Externe".
Ministerul Afacerilor Externe a luat măsurile legale organizatorice pentru buna desfăşurare a procesului de votare în străinătate, în conformitate cu standardele democratice consacrate în materie electorală, mai afirmă comunicatul menţionat.
Cetăţenii români aflaţi în tranzit în afara ţării, fără a avea reşedinţa sau domiciliul în străinătate, nu pot vota la alegerile parlamentare de duminică, 9 decembrie, în cele 306 secţii de votare care vor funcţiona în afara ţării, a declarat, miercuri, Robert Cazanciuc, secretar general al MAE.
"Cum se întâmplă şi în ţară, nu poţi să votezi decât dacă ai domiciliul într-o anumită parte. Aşa şi în străinătate, legea este foarte clară, poţi să votezi numai dacă ai reşedinţa într-o anumită ţară, cei care se află în tranzit nu pot să voteze. Cei care au u