Colindele româneşti au pigmentat, joi şi vineri, evenimentele organizate în cinstea Crăciunului în oraşul german Gunzburg din landul Bavaria. „O, ce veste minunata” şi „Cerul şi pământul” i-au adus ropote de aplauze Mihaelei Sfichiu nu numai din partea românilor stabiliţi în Gunzburg, ci şi a nemţilor care gustă din plin atmosfera de sărbătoare care domneşte în oraş în săptămânile premergătoare Crăciunului.
Mihaela este din satul Gemenea, comuna Stulpicani, şi s-a mutat împreună cu familia în Germania, anul trecut. Din primăvara acestui an frecventează cursurile de limbă germană de la Volkshochschule (VHS - Universitatea Populară), iar recitalul de colinde a făcut parte din programul cu care şcoala a luat parte la sărbătorile de Crăciun. Vocea caldă a sucevencei şi muzicalitatea colindelor româneşti cântate, joi la amiază, pe scena în aer liber din oraş i-a impresionat atât de mult pe reprezentanţii autorităţilor locale, încât au invitat-o pe Mihaela să cânte şi la spectacolul special de seară.
Comunitatea românească din Gunzburg are câteva sute de membri, dar din păcate este mult mai puţin sudată şi organizată decât cea a ruşilor, a turcilor sau a polonezilor, de asemenea prezenţi în număr mare în această zonă. În acest an, circa jumătate dintre cursanţii VHS sunt români.
Mai menţionăm că în vremea Imperiului Austro-Ungar, dacă Bucovina era graniţa de est a imperiului, Gunzburg a fost graniţa vestică. Moneda oficială din Bucovina era bătută la Gunzburg, unde era monetăria imperiului, astfel că în Suceava şi în Gunzburg locuitorii foloseau aceiaşi bani.
Colindele româneşti au pigmentat, joi şi vineri, evenimentele organizate în cinstea Crăciunului în oraşul german Gunzburg din landul Bavaria. „O, ce veste minunata” şi „Cerul şi pământul” i-au adus ropote de aplauze Mihaelei Sfichiu nu numai din partea românilor stabiliţi în Gunzburg, ci şi a