Momentan, pentru germanii din strainatate nu exista o lege electorala valabila. Curtea Constitutionala din Karlsruhe a decis in vara acestui an ca legea de pana acum e discriminatorie. Asa ca, pana la elaborarea noii legi, Auslandsdeutsche sunt exclusi principial de la vot. Guvernul si Parlamentul german trebuie sa lucreze repede, caci altfel peste un milion de germani nu-si pot exprima un drept constitutional la alegerile parlamentare din 2013. Si legea electorala din Romania e restrictiva pentru romanii din strainatate, inca din 2008.
Curtea Constitutionala (CC) germana a dat verdictul de neconstitutionalitate a prezentei legi care reglementeaza dreptul la vot al cetatenilor germani care traiesc peste granitele statului federal, la 4 iulie 2012. Decizia a fost luata la trei ani de la plangerea inaintata in instanta de doi cetateni germani care locuiesc in Belgia. Repercursiunile deciziei CC asupra dreptului de vot al germanilor din strainatate a fost publicat in 4 septembrie 2012, in Ghidul electoral federal.
In sentinta CC se mentioneaza explicit ca alegerile parlamentare din 2009 nu isi pierd valabilitatea. Dat fiind faptul ca noile alegeri parlamentare din Germania au loc in toamna anului viitor, este insa evident ca e nevoie de o rapida revizuire la nivel legislativ.
Cum devine cazul german? Una dintre conditiile de inscriere in listele electorale ale cetatenilor germani de peste granite era sa fi locuit neintrerupt inainte de alegeri, timp de trei luni, pe teritoriul federal. Legea a fost de mai multe ori modificata, s-a ajuns la conditia de a fi locuit „candva“, de la nastere, trei luni in Germania. Adica sa fi avut domiciliul stabil, inregistrat la o primarie germana, pentru acest interval de timp, ca dovada de „impamantenire“ (Sesshaftigkeit).
Aceasta conditie n-o indeplineau cei doi nemti care locuiau in zona frontal