Intr-una din iesirile sale televizate de dinainte ca USL sa ajunga la putere, Victor Ponta, actualul premier, promitea sustinatorilor sai, celor loviti de masurile de austeritate din 2010 ca, odata ajunsa la putere, uniunea va ignora sau anula tot ce a facut PDL in guvernarea sa si va restitui celor revoltati tot ce li s-a luat din pensie sau salariu, pe drept ori pe nedrept.
Daca e sa ne raportam la ce a facut pana acum Guvernul Ponta, nu se poate spune ca nu s-a tinut de cuvant. Dar, pentru ca azi e Ziua Constitutiei, sa ne referim la acest lucru si sa ne amintim putin de referendumul din 2009, cand, in numar destul de mare si conform cu legea in vigoare, romanii si-au exprimat dorinta pentru un parlament unicameral cu 300 de membri.
Trebuie amintit aici ca nu toti romanii care au votat pentru parlament unicameral au votat in favoarea candidatului Basescu de atunci pentru ca, daca ar fi fost asa, nu se mai ajungea la turul doi din 6 decembrie.
Basescu a explicat clar, pe intelesul tuturor si in putine cuvinte ca un parlament unicameral cu numai 300 de membri ar fi o cheltuiala mai mica si o povara mai usoara pe umerii romanilor care-i intretin pe parlamentari din contributiile lor si pentru ca au inteles ca este pentru binele lor, romanii s-au prezentat la vot in numar suficient ca referendumul sa fie validat.
Problema e ca la data cand s-au prezentat la vot, romanii nu stiau ca ce e bun pentru ei nu e bun si pentru politicieni, indiferent de culoare, care-si vedeau in pericol fotoliul de parlamentar cu toate avantajele care decurg din functie, prin micsorarea numarului de membri, pentru ca la noi primeaza interesul personal, de interesul celor care-i trimit in parlament, politicienii amintindu-si doar o data la 4 ani, atunci cand mai vor un mandat.
Asa se face ca despre referendumul din 2009, legal din to