Vezi
Strategia conducerii administratiei publice a Baii Mari de readucere in patrimoniul municipiului a cladirilor reprezentative a mai pus pe ordinea de zi inca un obiectiv: Casa de Cultura a Sindicatelor. Insa, spre deosebire de Hotelul ”Minerul”, care a apartinut de drept municipalitatii, fiind vandut de AVAS unei firme private, sau a fostei Centrale a Minelor, pentru care a fost facuta o propunere de cumparare de la actualul proprietar, Compania Remin, Casa de Cultura Baia Mare are un proprietar, iar tentativa municipalitatii seamana cu o noua nationalizare, posibila totusi, spun administratorii cladirii, doar in anumite conditii.
Incepand din 25 februarie 1970, cand a fost data in folosinta, Casa de Cultura a Sindicatelor din Baia Mare a fost inclusa in patrimoniul UGSR - Uniunea Generala a Sindicatelor din Romania -, unicul sindicat din perioada comunista. Acum, conducerea Primariei Baia Mare, in incercarea de a include cladirea in patrimoniul municipiului, sustine ca aceasta nu are proprietar.
”In privinta preluarii a Casei de Cultura, am demarat procedurile juridice - e ciudat, pentru ca nu este intabulata, in instanta am cerut acest lucru... in mod formal, ea nu are niciun proprietar in acest moment, dar, dupa cum bine vedeti, exista un sindicat care inchiriaza la tot felul de societati care au baruri, discoteci si asa mai departe spatii si poate nu-i nici legal”, a declarat primarul Catalin Chereches.
In schimb, administratorul Casei de Cultura din Baia Mare a precizat ca situatia proprietatii asupra cladirii este clara, ca si al administratorilor acesteia. In anul 1990, desi nimeni nu a fost interesat sa dizolve defunctul UGSR, ci doar sa-i demita conducerea comunista, bunurile acestuia, implicit si Casa de Cultura din Baia Mare, au fost date in administrarea celor patru confederatii sindicale constituite in perioa