Un semn de necontestat al nebuniei, dupa cum observa Albert Einstein, este cand o persoana repeta acelasi experiment, dar se asteapta la rezultate diferite. Exact acest lucru par sa-l faca, in prezent, politicienii europeni, in incercarea de a rezolva criza din zona euro.
Insa incercarile esuate pun in pericol atat redresarea economiei europene, precum si pe cea a economiei americane, potrivit analistilor.
Una din principalele trasaturi ale crizei datoriilor din zona euro este ca, la aproape trei ani de la declansarea sa, in Grecia, factorii de decizie continua sa aplice aceeasi strategie pe care au avut-o de la inceput: ofera tarilor aflate in dificultate ajutor financiar, prin intermediul unui acord cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Centrala Europeana.
In schimb, guvernele tarilor respective trebuie sa implementeze masuri de austeritate si reforme structurale. Iar acestea se supun, chiar daca a devenit clar faptul ca strategia nu da roade.
Din ce in ce mai rau
Dupa trei ani de criza profunda, economia Greciei continua sa se adanceasca in recesiune. Produsul intern brut al tarii a scazut cu peste 20 la suta fata de nivelul maxim, in timp rata somajului a urcat la peste 25%.
Cu toate acestea, FMI si UE insista pe aceeasi retata de masuri si austeritate fiscala pe care le-au aplicat incepand cu luna mai a anului 2010. Chiar oficialii FMI si UE recunosc faptul ca aceste politici vor cauza economiei elene o contractie de 4 - 4,5 la suta, in 2013, ceea ce va ingreuna si mai mult atingerea tintelor de deficit bugetar si de aducere la un nivel sustenabil a datoriilor.
Si mai grav este faptul ca a aceste masuri nu au stopat criza sa ajunga in Portugalia, Spania si Italia si s-a agravat si in aceste tari, supuse, intr-o mai mica masura, planului de austeritate al FMI