Africa produce foarte multa ciocolata, dar nu in ultima varianta, care merge la vanzare, ceea ce inseamna ca banii din vanzari raman in pietele care o importa. Insa o companie din Brooklyn este pe punctul de a schimba aceasta realitate, prin fabricarea intregului produs in Madagascar. Vezi care sunt provocarile lucrului cu fermierii analfabeti din aceasta tara, dar si avantajele pentru ambele parti – business-ul american si comunitatea din zona.
Acum insa, o companie inovativa perturba piata, folosindu-se de limitarile din Africa in propriul avantaj – de a face cea mai buna ciocolata din lume. Cum se remarca Madagascar in toata aceasta poveste?
"Planul de atac"
Compania Madecasse a inceput sa lucreze la acest plan inca din 2008. A fost infiintata de un fost voluntar Peace Corps, care i-a urmarit pe fermierii africani in actiune, si care stia ca un foarte mic procent din profitul generat de piata globala de publicitate se intoarce la fermele din Africa.
Madecasse, care in 2011 s-a clasat in topul celor mai innovative companii, si-a propus sa faca si mai puternica cultura ciocolatei in Madagascar.
Compania a redescoperit aici specii de cacao, despre care pana acum se credea ca au disparut, dupa care a spus ca aceasta descoperire subliniaza si mai mult conditia acestei tari – faptul ca adaposteste in procent de 80% specii de fauna si flora care nu se mai regasesc nicaieri in lume.
Fermele de cacao pot contribui la conservarea acestora, deoarece constituie zone-tampon in apropierea zonelor protejate.
Provocarile afacerii intr-o tara saraca
“Am transformat dezavantajele in avantajele noastre. Scopul nostru este ca toate ingredientele din ciocolata pe care o producem sa vina din Madagascar. Acest lucru ne-a obligat sa fim mai inovativi, sa cautam arome care nu s-au mai folosit pana