De la aromele blânde ale Mediteranei, la chilli-ul și tequila mexicane, până la gustul jumărilor și piftiei strămoșești. Un ghid nerecomandat anorexicilor
„Dezlegare la pește” e zilnic la Neptunus”! Cel mai bine e să te lași în voia sorții, la mâna chelnerului. Nu ne-a părut rău!
Periplul nostru gastronomic prin restaurantele Capitalei continuă cu alte trei escale în tot atâtea identităţi culinare. Am „acostat”, pe tărâmul Mediteranei unde am înecat fructele de mare în vinurile insulei Ischia, de lângă Napoli. Am consemnat, apoi, în jurnalul de bord al expediţiei o debarcare, dincolo de Atlantic, într-o tavernă unde ne-am opărit, mai întâi, esofagul cu tequila, iar apoi ne-am dat foc la maţe cu piperatele şi ardeiatele mâncăruri ale toridului Mexic. Ne-am întors, în cele din urmă, pe meleagurile noastre unde, că tot s-a lăsat frigul, ne-am încălzit cu pălincă de Satu Mare şi ne-am ghiftuit atât cu bucate autohtone cât şi cu delicatese importate din bucătăria clasică internaţională. Trei localuri, ca trei femei frumoase, pe cât de diferite, pe atât de atrăgătoare: Don Taco, Neptunus şi Casa Doina. DE VEGHE PRIN CÂRCIUMI: Să mănânci ca un arab, să bei ca un grec și să simți ca un indian!
Mediterana din farfuria ta
Nici nu te aşezi bine la masă, la Neptunus, o cârciumioră italiană cu specific pescăresc, că un chelner se şi înfiinţează lângă tine cu o vitrină frigorifică mobilă, în formă de corăbioară. De acolo îţi alegi peştele, caracatiţa, calamarul, creveţii, sepia, scoicile sau orice alte dihănii de-ale mării vrei să mănânci. Ce-i în meniu e doar 10% din oferta locantei din P-ţa Sf. Ştefan, nr.6. Cârciuma are o soră geamănă şi la Braşov.
De regulă, clienţii casei se lasă pe mâna ospătarului care recomandă ce e mai bun în ziua aceea. „De proaspăt, nu-i problemă, că la noi, în afară de creveţi, nimic nu e congelat!”, se laudă Dan Anca