La sfârşit de săptămână cu Europa Liberă şi cu invitaţii Valentinei Ursu, despre reforma descentralizări pe înţelesul primarilor.
Primarii din ţară speră că noua Strategie de Consolidare a Administraţiei Publice Locale le va oferi mai multă libertate de acţiune. Dar deocamdată, aşa cum spun ei, nu există suficientă cooperare între puterea centrală şi cea locală. Lipsesc şi mecanismele de implementare a cadrului legal, dar se mai face simţită şi lipsa puterii de decizie a celor care au fost aleşi în fruntea comunităţilor. Cum e percepută această descentralizare în Moldova profundă?
Descentralizarea este aşteptată cu sufletul la gură de şefii autorităţilor locale. Ei sugerează că, dacă descentralizarea nu se va face mai repede, în timpul acestei guvernări, care a ajuns la putere şi cu sprijinul celor care provin din administraţiile publice locale, această reformă nu mai are şanse să se facă prea curând. Este şi părerea primarului de Edineţ, Constantin Cojocaru.
Constantin Cojocaru: „Nu poţi vorbi că faci paşi concreţi în contextul integrării în Uniunea Europeană, dacă, în primul rând, nu ţii la naţional. Nu poţi să spui că ţii la naţional, dacă, în primul rând, nu porneşti de la local. De aceea ar fi bine să începem orice tip de reforme, în primul rând, de la readucerea la normalitate a comunităţilor, ca mai apoi să vorbim de alte integrări. Scopul centralizării este mai mult unul teoretic decât practic, după mine primar de Edineţ. Spun lucrurile acestea, întrucât la Edineţ centralizarea merge mai mult în contextul învăţământului, dar nu atât la nivel de centralizare, cât la nivelul de o centralizare a administraţiei publice locale de nivelul doi. A trece o instituţie dintr-o subordine în alta şi a te limita la acest lucru nu înseamnă descentralizare. Descentralizarea trebuie să vină în toate domeniile, şi în învăţământ, pornind de la