Alimentele interzise au un gust mai bun. La această concluzie au ajuns oamenii de ştiinţă de la Kellogg School of Management, din cadrul Universităţii Northwestern, din Chicago, scrie Daily Mail.
Echipa de cercetători, coordonată de Kelly Goldsmith, susţine că persoanele care au ales să elimine din dieta zilnică anumite alimente vor avea senzaţia că alimentul interzis va avea un gust mai bun atunci când vor cădea pradă tentaţiei, decât în mod obişnuit, chiar dacă sunt compleşiţi de un sentiment de vinovăţie.
Potrivit cercetătorilor americani, sentimentul de vinovăţie pe care îl simţim ar putea face ca gustul alimentului respectiv să ne pară şi mai bun decât în mod normal.
Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de ştiinţă au realizat un experiment pe un grup de 40 de persoane. Voluntarii au fost împărţiţi în două categorii: persoanele din prima grupă au trebuit să răsfoiască câteva reviste care cuprindeau materiale despre ce însemnă un stil de viaţă sănătos şi în care apăreau persoane slabe, în timp ce subiecţii din al doilea grup au primit reviste care nu cuprindeau articole despre diete.
La final, participanţilor la studiu li s-a dat un baton de ciocolată pentru a-l mânca, iar mai apoi fiecare voluntar trebuia să precizeze ce gust are ciocolata. Rezultatele acestui experiment au arătat că persoanele care au citit revistele despre un stil de viaţă sănătos au răspuns într-un procent de 16% că batonul de ciocolată avea un gust mai bun decât în mod obişnuit.
Experţii susţin că acelaşi lucru s-ar putea întâmpla şi în cazul persoanelor care vor să renunţe la fumat sau la dependenţa de alcool. Acesta ar putea reprezenta motivul pentru care o persoană care îşi impune să renunţe la un obicei nesănătos recidivează de mai multe ori.
Goldsmith şi colegii săi consideră că aceste concepte de vină şi de plăcere sunt conectate la noi