Turnul Bisericii Evanghelice din Bistriţa, cel mai înalt din Transilvania, refăcut după incendiul din 2008 în care a fost distrus aproape în totalitate, a fost sfinţit, sâmbătă, de preoţi de la toate confesiunile din oraş, în prezenţa saşilor plecaţi în Germania şi Austria, dar şi a localnicilor.
Manifestările au început cu o ceremonie religioasă în Biserica Evanghelică, după care a urmat o slujbă de sfinţire a turnului, care a avut loc la baza acestuia, în Piaţa Centrală.
După ce au rostit rugăciuni de mulţumire şi binecuvântare, preoţii ortodocşi, greco-catoloci, reformaţi şi protestanţi şi-au ridicat mâinile spre cer şi au cerut binecuvântarea lui Dumnezeu pentru ca turnul să fie sfinţit şi ferit de alte necazuri, precum incendiul din 2008.
Johann Dieter Krauss, preotul paroh al Bisericii Evanghelice Confesiunea Augustană Bistriţa, a spus că Bistriţa şi-a recăpătat inima.
"Nu vom uita niciodată ziua de 11 iunie 2008, s-a întipărit cu litere arse în sufletul nostru. Acum bunul Dumnezeu ne încălzeşte inimile, Bistriţei îi este dăruită din nou inima. Au fost patru ani şi jumătate de drum, a trebuit să învingem obstacole, dar am trăit nenumărate împliniri, dincolo de toate aşteptările", a spus Johann Dieter Krauss.
Preotul a reamintit că turnul Bisericii Evanghelice Bistriţa a trezit deseori sentimente de rivalitate din cauza faptului că are 75 de metri şi e cel mai înalt din Transilvania.
"Ba revendicau sibienii, ba medieşenii, ba clujenii acest calificativ. Un turn care a devenit renumit în mari părţi ale lumii datorită incendiului din 2008. Nu ştiu care este calificativul care i se potriveşte cel mai mult. Eu zic că este cel mai frumos turn, mai frumos decât l-a văzut vreodată cineva care se află în viaţă. Este turnul nostru, simbolul nescris şi declarat al oraşului. Acest turn ne înalţă privirile spre cer, unde îl ştim pe D