Laptopurile ultraportabile nu au reușit să convingă prea mulți clienți, din cauză că sunt scumpe. Încet, lucrurile se schimbă și, pe lângă performanțe și facilități sporite, încep să scadă și prețurile
Piața computerelor personale trage tot mai mult către ultrabookuri. Adică nu doar se înlocuiește PC-ul clasic (desktopul) cu laptopul, ci și laptopurile se doresc a fi cât mai portabile, elegante și ușor de utilizat oriunde. Tehnologia avansează oricum, iar performanța a încetat să fie disponibilă doar prin computere mari și fixe.
Compania care a insistat cel mai mult asupra ultraportabilității și a și reușit să o impună este Intel. Ultima generație de procesoare, Ivy Bridge, este menită să aducă performanțe mai bune, inclusiv grafice, cu un consum redus de putere (17 wați pentru procesorul de 22 de microni).
După două valuri de modele lansate de mai toți producătorii, primul fiind produs cu generația anterioară de procesoare Intel, respectiv Sandy Bridge, au scăzut și prețurile și ne-am putut face o idee despre ce trebuie să includă un ultrabook pentru a se ridica la nivelul pretențiilor. Nu de alta, dar pentru a fi „ultrabook” nu e suficient să fie subțire și elegant, trebuie să și funcționeze ca un laptop. În caz contrar, este doar un alt netbook (ultraportabilele de dimensiuni mici, dar cu performanțe pe măsură). Ca idee generală, cel mai bine ar fi ca ultrabookul să includă un procesor i5 sau mai puternic și să aibă măcar un SSD (solid state drive) de minimum 20 Gb pentru sistemul de operare. Personal, aș mai adăuga un modem 3G și tastatură iluminată.
Business la pachet
Evident, cele mai multe ultrabookuri nu îndeplinesc cerințele de mai sus. Iar cele care adună majoritatea condițiilor (sau pe toate) sunt foarte scumpe, de la 5.000 de lei în sus. Însă nici acelea nu includ întotdeauna tastatură iluminată sau modem 3G.
Pare o