Se pare că strânsa colaborare dintre Biblioteca Judeţeană A. D. Xenopol şi Institutul Cultural Francez din Timişoara continuă şi se dezvoltă odată cu trecerea timpului. Astfel, de curând la iniţiativa instituţiei timişorene scriitorul francez Alain Leygonie s-a întâlnit cu publicul arădean la sala Concordia a Bibliotecii Judeţene A. D. Xenopol. Alain Leygonie a prezentat cu această ocazie cel mai recent roman al său „La Maison”, apărut în 2012 la editura franceză Privat. Cei care au venit la întâlnirea cu Alain Lezgonie au fost elevi pasionaţi de limba şi cultura franceză de la Colegiul Naţional Moise Nicoară şi de la Colegiul Naţional Vasile Goldiş.
Ce reprezintă o casă părintească? În romanul „La Maison” scriitorul Alain Leygonie și-a pus această întrebare în momentul scoaterii la vânzare a casei părinteşti de la Quercy, în care familia sa a locuit din secolul XVIII. Amintiri reapar, se amestecă, accentuate de reflecții asupra ancorării într-un loc, asupra dezrădăcinării. Acestea conferă lucrării o dulce nostalgie.
„Sunt încă mulţi cei care păstrează în minte amintirea unei case. Emil Cioran a fost şi el printre aceştia, păstrând întotdeauna nostalgia casei. Comparat cu paradisul casei natale de la Răşinari, din Transilvania, restul vieţii sale i s-a părut fără culoare. Eu am cunoscut acel paradis verde al copilăriei, la Cavagnac, un sătuc din Quercy, în sud-vestul Franţei, într-o casă în care s-au succedat zece generaţii de Leygonie, cu toţii ţărani. Casa a fost vândută nu de mult (…) din motive familiale şi economice. (…) Fac acest drum pentru a vă vorbi despre o casă de familie, convins că nici în România nu este rar să porţi o casă în suflet. Pentru ca a mea, bântuită de fantome şi de amintiri, să le vorbească tuturor, a trebuit să fac un efort creativ, să transform în fiecare moment particularul în universal. Astfel spus, să fac literatu