Amenzi de până la 10.000 de lei şi pedepse de până la 7 ani de închisoare. Asta riscă cei care încalcă legea electorală şi comit infracţiuni. Printre faptele incriminate de lege se numără împiedicarea exercitării drepturilor electorale, coruperea alegătorilor sau frauda la vot.
Amenzile pentru incalcarea legii electorale pleacă de la 3.000 de lei, pentru faptele mai puţin grave precum înscrierea unui alegători în mai multe liste electorale ori distrugerea listelor, dar pot ajunge chiar şi la 10.000 de lei.
Printre faptele care vă pot aduce amenzi usturătoare se numără continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei sau în ziua votării, prezenţa mai multor persoane în cabina de vot sau neintroducerea în urnă a buletinelor de vot.
Încălcările grave ale legislaţiei electorale se pedepsesc cu închisoarea. Astfel, împiedicarea, prin orice mijloace, a dreptului de vot poate aduce o pedeapsă de până la 3 ani închisoare. Iar cei care atacă secţiile de votare, pot petrece în spatele gratiilor chiar şi 7 ani.
Legea sancţionează şi mita electorală. Astfel, oferirea de bani, bunuri ori alte foloase pentru a determina un alegător să voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la trei ani.
Tot trei ani de închisoare pot primi şi cei care fac fraude electorale. Aici intră votul multiplu sau participarea la scrutin a persoanelor care nu au acest drept. Tot modalităţi de fraudare a votului sunt considerate şi utilizarea unui act de identitate sau a unui buletin de vot fals, precum şi introducerea în urnă a mai multor buletine de vot. Legea prevede şi pedepse cu închisoarea mult mai aspre. De exemplu, cei care tipăresc buletine de vot false ori cei care falsifică documentele birourilor electorale riscă până la 7 ani închisoare. În toate aceste cazuri, se pedepseste şi tentativa.