Odată cu apropierea sărbătorilor, creşte şi riscul îmbolnăvirilor de trichineloză. Doar în ultima săptămână, inspectorii au depistat patru cazuri de infestare cu trichinella spiralis la porci sacrificaţi în gospodăriile din judeţ. Ei atrag atenţia că este interzisă consumarea cărnii înainte de efectuarea examenului medico-veterinar. Pentru a veni în ajutorul oamenilor, programul de lucru al laboratoarelor a fost prelungit în această perioadă.
De la începutul anului, Direcţia Sanitar-Veterinară a depistat în judeţul Cluj 22 de cazuri de trichineloză. Dintre acestea, o treime au fost identificate în ultimele două luni - trei cazuri în noiembrie şi patru în decembrie. Medicii veterinari atrag atenţia că analizarea cărnii este obligatorie înainte de a fi consumată. În cazul în care animalul este bolnav, proprietarul poate fi despăgubit.
"În situaţia în care examenul este pozitiv, deci diagnosticăm trichineloza, dacă crescătorul acelui porc a respectat regulile legale de înregistrare a animalului şi animalul a fost vândut cu documente legale, el beneficiază de despăgubire", spune directorul DSVSA Cluj, Alexandru Duma.
În municipiul Cluj există trei laboratoare unde poate fi efectuat examenul trichineloscopic. Toate vor avea program prelungit în această perioadă, pentru a putea face faţă solicitărilor.
Potrivit medicilor, consumul de carne infestată poate cauza îmbolnăviri grave
Costul unui examen trichineloscopic costă în jur de 11 lei şi durează mai puţin de o oră.
Reporter: Cosmin Oanţă
Imagine: Zoli Szucs