Cu mult, mult timp în urmă, un bătrân ţăran chinez pe nume Yu Gong s-a decis să mute doi munţi care îi blocau intrarea în casă. Legenda spune că s-a luptat teribil, dar în cele din urmă a reuşit. De aici şi zicala chineză „Yu Gong mută munţii“. Unde este voinţă, se poate. Acum dezvoltatorii chinezi îl fac efectiv de râs pe bătrânul Yu.
În ceea ce este numit cel mai mare „proiect de mutat munţii“ din istoria Chinei, unul dintre cei mai mari constructori chinezi cheltuie 2,7 mld. euro pentru a nivela 700 de munţi din zona Lanzhou, pentru a dezvolta o nouă metropolă.
Proiectul Lanzhou New Area, în suprafaţă de 130.000 de hectare, ar putea creşte PIB-ul regiunii la peste 33 mld. euro până în 2030, conform ziarului de stat China Daily. Deja a atras 8,6 mld. euro din partea investitorilor interesaţi de proiect.
Prima etapă din iniţiativa de nivelare a muntilor a început în octombrie şi va face loc unei noi zone urbane în suprafaţă de aproape 26 de kilometri pătraţi, la nord-est de oraşul Lanzhou. În spatele acestui proiect se află una dintre cele mai mari companii private: China Pacific Construction Group din Nanjing, condusă de Yan Jiehe. Fostul profesor de 52 de ani este descris de presa chineză ca fiind un fel de Donal Trump – foarte ambiţios şi talentat pentru a neviga în reţeaua vastă de conexiuni personale a ţării.
Yan s-a născut în anii `60 şi este cel mai mic din cei nouă fraţi. După un deceniu în care a lucrat ca profesor de liceu şi angajat al unei fabrici de ciment, şi-a pus bazele propriei companii de construcţii în 1995 şi a câştigat o avere din cumpărarea şi revitalizarea companiilor de stat. În 2006, raportul Hu Run, estima averea lui Yan la 962 mil. euro şi îl plasa pe poziţia a doua în topul celor mai bogaţi chinezi.
Nu toată lumea sprijină proiectul-gigant al lui Yan. Unii au atras atenţia asupra riscului financiar pe car