Unii dintre ei au iniţiat legi importante pentru ţară, alţii au preferat să vizioneze filme în timp ce erau dezbătute. Au boicotat proiecte şi şedinţe sau au votat chiar de mai multe ori. Vorbim de parlamentarii României, care ne-au costat 40 de milioane de euro, doar în ultimul an.
Cine crede că un paralamentar trăieşte doar din indemnizaţia lunară, se înşală. Pe lângă salariul lunar, cei care se ocupă de aprobarea celor mai importante legi au diferite beneficii.
Un parlamentar primeşte timp de patru ani o indemnizaţie lunară care variază în funcţie de numărul de mandate anterioare, dar şi de funcţiile pe care le ocupă în comisiile parlamentare sau în conducerea Parlamentului. Indemnizaţia variază între 4.570 de lei şi 6.000 de lei.
Legiuiorii primesc şi o diurnă de deplasare - 2% pe zi, din indemnizaţia lunară care presupune bani pentru că vin la lucrările Legislativului şi se întorc în colegiile în care au fost aleşi. Transportul aleşilor este de asemenea gratuit în perioada mandatului, fie că este vorba despre zboruri interne sau călătorii cu trenul ori maşina. Dacă folosesc maşina proprie, paramentarii primesc contravaloarea a 9,5 litri de combustibil la 100 kilometri parcurşi.
Parlamentariii care nu locuiesc în Bucureşti au parte de cazare gratuită fie la hotel, fie într-un apartament închiriat care oferă cele mai bune condiţii.
Cei care se află în conducerea Parlamentului şi preşedinţii de comisii vorbesc gratis la telefon. Ceilalţi parlamentari au un plafon la abonament de câteva sute de minute incluse.
Parlamentarii primesc şi o aşa-numită sumă forfetară pentru cheltuielile de personal şi întreţinerea cabinetelor, sumă care poate să varieze între 1.500 lei şi aproape 9.500 lei în funcţie de cerinţe.
România este împărţită în prezent în 315 colegii pentru Camera Deputaţilor şi 137 pentru Senat, rezultând astfel un Parl