Ministerul Economiei a înfiinţat, la câteva luni distanţă de Complexul Energetic Oltenia (CEO), şi Complexul Energetic Hunedoara (CEH). Deocamdată, cele două companii au în comun investitorii chinezi care au pus ochii pe sistemul energetic din România, dar şi sumele mari de care au nevoie pentru investiţii.
Cele două complexuri energetice din Oltenia şi Hunedoara sunt în vizorul investitorilor chinezi. Ambele companii au nevoie de sute de milioane de euro pentru investiţii şi chinezii par dispuşi să bage aceşti bani în România.
Chinezi la Hunedoara
Din 1 noiembrie, Complexul Energetic Hunedoara este funcţional şi este condus de Costel Alic. Potrivit declaraţiilor acestuia din presa din Hunedoara, compania are programate investiţii de 92 milioane euro, în 2013, pentru cele patru mine viabile din Valea Jiului şi de 300 milioane euro pentru termocentralele Mintia şi Paroşeni. Firma China Guodian şi-a manifestat interesul să investească circa 700 de milioane de dolari in realizarea unui grup energetic de 400 MW la Mintia şi într-un grup de 250 - 300 MW la Drobeta Turnu Severin. De asemenea, se pare că o altă companie, China Coal Group, intenţionează să investească circa 30 milioane de dolari în modernizarea exploatărilor companiei, pentru extragerea a 4 milioane tone huilă energetică anual.
CEH vrea să obţină garanţii de stat pentru credite de 300 milioane euro, necesare investiţiilor.
…dar şi în Oltenia
Şi Complexul Energetic Oltenia este pe lista chinezilor. Mai mult, firma China Huadian Engineering Co. a fost declarată câştigătoare pentru licitaţia de construire a unui nou grup energetic la Rovinari şi va investi peste 1 miliard de dolari pentru realizarea acestei lucrări. Dacă CE Hunedoara are nevoie de 400 de milioane de euro pentru investiţii, la CE Oltenia trebuie mult mai mult.
Potrivit site-ului oficial al CE Oltenia, su