Dificultatea de a respira liber, nasul înfundat şi stările febrile sunt probleme cu care ne confruntăm mai ales în sezonul rece. Infuziile preparate din mentă, eucalipt, tămâie, cimbru, cătină, scorţişoară sau din salcâm îşi fac cu prisosinţă datoria, elimină efectele neplăcute ale răcelii sau ale virozei şi scurtează convalescenţa.
Menta descongestionează căile nazale
Specialiştii precizează că izma (menta piperata) conţine cele mai eficiente principii active şi proprietăţi curative dintre plantele aliate aparatului respirator. Ca plantă aromatică, menta acţionează în două moduri diferite între ele, în funcţie de concentraţia preparatului folosit. În doză slabă, infuzia este analgezică, calmantă şi antispastică. În doză concentrată, menta este un tonic al sistemului nervos şi un stimulent digestiv. Substanţele active importante precum mentolul, un valoros ulei eteric, compuşii antibiotici şi substanţele minerale au o puternică acţiune antiseptică şi calmantă. În virozele respiratorii se consumă câte două-trei căni de infuzie pe zi, timp de două săptămâni. În acest interval, pentru a evita constipaţia, în dieta cotidiană trebuie să predomine fructele şi legumele. Infuzia de mentă este eficientă şi în cazurile de astm sau de bronşită, pentru că redau capacitatea de respiraţie.
Eucaliptul, un bun antiseptic
Esenţa de eucalipt este foarte bogată în principii active. Acţiunea sa antivirală se manifestă benefic în infecţii respiratorii: răceală, gripă, sinuzită, pneumonie şi în bronşită. Uleiul de eucalipt, cunoscut sub numele de mentă de Sidney (datorită acţiunii sale calmante asupra căilor digestive, asemănătoare mentei), este eficient şi în stările de oboseală, în scăderea puterii de concentrare sau în dureri de cap, simptome care însoţesc gripa şi virozele respiratorii. La o cană de ceai din fructe de pădure se adaugă 3-4 picături de ulei de e