Cancerul de col uterin poate afecta femeile de orice vârstă. Cancerul de col uterin este o afecţiune care progresează lent. Tocmai din acest motiv, o modalitate de a preveni este efectuarea periodică a testului Babeş-Papanicolau. Acest test poate pune în evidenţă orice fel de schimbări care apar la nivelul colului uterin, în acest fel putând fi luate măsuri, pentru a preveni apariţia bolii.
Alături de acest test, o altă metodă eficace de prevenire a cancerului de col uterin este şi vaccinarea. Medicul ginecolog Alin Lazea, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea, spune că vaccinarea anti HPV este principala metodă de prevenire a cancerului de col uterin. „Prevenirea cancerului de col uterin se face prin intermediul vaccinării. Acest vaccin este recomandat fetelor care nu şi-au început viaţa sexuală sau celor care şi-au început de scurt timp viaţa sexuală. Orice femeie este pasibilă să fie diagnosticată cu această boală. Vaccinarea se face în scop profilactic, adică este folosit în prevenirea infecţiei. Vaccinul nu vindecă cancerul de col uterin, nu poate vindeca o infecţie cu Human Papilloma Virus (HPV) deja apărută”, spune medicul Alin Lazea.
Medicul a mai precizat că şi prezervativul poate fi o metodă de prevenire a contractării virusului HPV, dar acesta nu protejează în totalitate. „Prezervativul este bun, dar nu protejează în totalitate. Cea mai bună metodă este vaccinarea. Cel mai indicat este ca persoanele de sex feminin să fie vaccinate împotriva cancerului de col uterin începând cu vârsta de 12 ani, astfel încât ele să fie protejate înainte de a-şi începe viaţa sexuală”, a adăugat medicul Lazea.
Vaccinarea HPV constă în administrarea a trei doze, care sunt injectate în braţ, din două în două luni. Vaccinul se admi-nistrează numai la recomandarea medicilor de familie, a medicilor ginecologi sau infecţionişti.