Românii pot fi sancţionaţi în cazul în care nu respectă regulile de exercitare ale votului. De exemplu, votul multiplu şi mita electorală se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni până la 5 ani.
HARTA ELECTORALĂ - Aici afli primul rezultatele la Alegerile Parlamentare de duminică
Legea prevede amenzi drastice şi pentru membrii secţiei de votare care îi împiedică sau îi sfătuiesc pe alegători cu privire la opţiunea de la urne. Uninominalul a dus la dispariţia listelor suplimentare şi a cabinelor de vot din gări, autogări şi aeroporturi. Cetăţenii vor putea vota doar la secţiile de vot la care sunt arondaţi. Oricine va încerca să adauge nume noi pe liste va fi sancţionat. Amenda poate ajunge la 10 mii de lei.
Aceeaşi amendă se dă şi pentru înscrierea pe liste a unei persoane fictive sau a cuiva care nu are drept de vot. Tot cu 4.500 până 10.000 de lei va fi amendat şi cel care va refuza să permită unui alegător, cu drept de vot, să îşi exercite dreptul.
Membrii secţiilor de votare nu au voie să poarte vreun însemn electoral. Cine e prins cu o insignă la vedere primeşte o mendă care poate merge până la 4.500 de lei.
Cu cât încălcarea legii e mai GRAVĂ, cu atât pedepsele sunt mai aspre. Înscrierea, cu bună-ştiinţă, în copia de pe lista electorală permanentă a unor persoane care nu sunt trecute în lista electorală se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Aproape la fel de gravă este şi violarea secretului votului. Cine este curios să afle în dreptul cui a pus un alegător ştampila riscă să stea după gratii între 6 luni şi 3 ani.
Mita electorală, dată sau doar promisă, se pedeşeşte cu până la cinci ani de închisoare.
Un alegător poate vota o singură dată. Orice vot în plus vă poate aduce între 6 luni şi 5 ani de închisoare.
Mult mai gravă este introducerea de bul