Conform datelor publicate de Biroul Electoral Central, ieri, 9 decembrie, erau aşteptaţi la urne 18.248.414 de votanţi pentru a-i alege în cele 452 de colegii din ţară pe cei de care vor fi reprezentanţi în Parlament în următorii patru ani. La Camera Deputaţilor, pentru 315 de colegii uninominale s-au aflat în competiţie 1.698 de candidaţi, iar pentru cele 137 la Senat, 760 de candidaţi.
În judeţul Satu Mare au fost aşteptaţi să-şi exprime opţiunile electorale 316.578 de alegători în 334 de secţii de votare. În cele două colegii pentru Senat şi-au disputat întâietatea 12 candidaţi, iar în cele cinci colegii pentru Camera Deputaţilor 25 de candidaţi.
Din nefericire, prognozele meteorologice s-au adeverit, ninsoarea abundentă, viscolul sau ploaia afectând desfăşurarea normală a procesului electoral. În mai multe localităţi din ţară, blocaţi de zăpadă, membrii secţiilor de votare n-au avut posibilitatea să-şi înceapă activitatea la ora 7,00.
Au fost şi cazuri în care votarea a început la lumină improvizată, viscolul provocând avarii la sistemul de iluminat electric. În general, pe tot parcursul zilei şi în întreaga ţară, datorită condiţiilor meteorologice vitrege drumul electoratului spre secţiile de votare a necesitat eforturi suplimentare. Iar acesta a devenit motivul esenţial pentru care prezenţa la urne a fost mai scăzută decât cea prognozată. Spre sfârşitul zilei lucrurile s-au înrăutăţit şi mai mult, unii primari solicitând chiar declararea stării de necesitate.
O analiză temeinică a acuzelor absenteismului ar duce la concluzia că dincolo de instalarea năprasnică a iernii pot fi identificate şi alte motive, mai vechi, ale mai slabei prezenţe la vot, care nu şi-au găsit încă soluţii corespunzătoare. Şi nu ne referim doar la antipropaganda electorală făcută de ARD, cu complicitatea lui Traian Băsescu. Programarea scrutinului cu o l