Scrutinul parlamentar s-a încheiat cu o prezenţa la vot onorabilă, în marja europeană şi configurează un Parlament dominat confortabil de USL, în care şi-a făcut loc ciudatul PP-DD, cu ARD trecut pe termen lung în băncile opoziţiei şi cu UDMR sărind cu emoţii pragul uşii.
Noul Legislativ nu va fi mai bun decât precedentul, din punctul de vedere al valorilor individuale pe care le va reuni. Va aduce pe ici-pe colo ceva prezenţe exotice, dar nu un plus de competenţă. Din punctul de vedere al coloritului politic, situaţia se prezintă limpede, taberele fiind: USL şi restul lumii. De fapt, USL şi UDMR versus restul, pentru că formaţiunea maghiarilor are neatins pragmatismul care o face să sară sprinten în barca oricărei puteri, dacă este primită. Din punctul de vedere al funcţionării mecanismului legislativ, nemaifiind vorba de echilibru, ci de dominarea netă a unei alianţe politice, este de aşteptat ca Legislativul să funcţioneze lin şi să răspundă fără surprize la comenzile politice.
Însă nu cum va fi şi cum va funcţiona Parlamentul este grija noii "stăpâniri" a momentului şi a următorilor patru ani şi nici măcar "facerea" guvernului, ci desemnarea premierului. Însufleţiti de fericirea victoriei, altfel uşor de anticipat, liderii USL, în special Crin Antonescu, continuă să se lupte declarativ cu "regimul" Băsescu. Doar că "regimul" a decedat şi doar Traian Băsescu mai "trăieşte". Dar, dacă "va ridica sabia, de sabie va muri" şi Băsescu, în numele "păcii", bineînţeles, cum a decretat Victor Ponta.
Până să ridice sabia premierul actual (viitor?), realitatea este că prezidentul Băsescu îl are în vârful stiloului pe Victor Ponta. Din această realitate se conturează două căi. Fie preşedintele îl desemnează prim-ministru tot pe Victor Ponta, parcurgând rapid procedura, acesta îşi formează la fel de repede echipa ministerială, Parlamentul o aprobă fulge