Cifrele exit-poll-urilor sugerează că, după redistribuirea mandatelor, cele două structuri politice ar putea cumula 66% în parlament, procentul necesar revizuirii Constituţiei.
USL încearcă să-şi transforme victoria, care se prefigurează a fi una categorică, într-un zdrobitoare. Printr-o alianţă cu UDMR, social-liberalii şi-ar asigura nu doar majoritatea necesară modificării Constituţiei ci şi o guvernare liniştită, nederanjată de o opoziţie devenită cantitate aproape neglijabilă.
„Am vorbit cu Kelemen Hunor (preşedintele UDMR - n.red.). Mi-a confirmat că, de mâine, e dispus şi vom începe discuţiile pentru a avea o majoritate constituţională, o majoritate guvernamentală şi parlamentară care să permită modificări şi reforme importante în anii care urmează. UDMR-ul acceptă, doreşte să facă parte, alături USL, din majoritatea parlamentară şi coaliţia guvernamentală", a anunţat Ponta (foto). Ulterior, şeful UDMR a confirmat, dar a refuzat să facă orice speculaţii privind pretenţiile sau condiţiile Uniunii.
Deşi Ponta a spus că a făcut acest anunţ abia după ce a obţinut acceptul partenerilor din USL, vicepreşedintele PNL, europarlamentarul Norica Nicolai a fost extrem de vehementă împotriva introducerii UDMR în guvern. „Pot să înţeleg necesitatea unei coaliţii pentru revizuirea Constituţiei, dar nu găsesc nicio justificare ca UDMR să fie în guvern", a declarat Nicolai.
Şi de la Cluj, cooptarea UDMR la guvernare e privită cu rezerve. Preşedintele PNL Cluj, Marius Nicoară şi-ar dori, mai degrabă, o susţinere parlamentară a guvernului din partea UDMR, decât o participare a Uniunii la guvernare. „Nu am o opinie în acest moment, dar, în general, când ai peste 60% (cât ar putea fi proporţia USL în viitorul parlament, după redistribuirea mandatelor - n.red.) nu ai nevoie de aliaţi la guvernare, dar UDMR poate sprijini guvernul, cu toate beneficiile de r