Preţurile din pieţele şi târgurile din judeţ au crescut în medie cu circa 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut
Sătmărenii nu se pot bucura de preţuri foarte accesibile atunci când doresc să-şi facă piaţa. La finele lunii noiembrie, preţurile din pieţe erau cu circa 30% mai mari decât cele din aceeaşi perioadă a anului precedent. În aceste condiţii, piaţa din judeţ este una dintre cele mai ridicate din ţară. Şi asta în condiţiile în care sătmărenii sunt printre cei mai prost plătiţi români. Cele mai semnificative creşteri de preţuri sunt înregistrate la grâu, porumb, legume şi carne de porc. Producătorii şi comercianţii spun că de vină este cursul valutar şi seceta din acest an, însă producătorii susţin că intermediarii fac piaţa sătmăreană atât de scumpă. În afară de preţurile din pieţe şi târguri, tot în creştere sunt şi preţurile la produsele de bază din magazine.
Preţuri mai mari cu circa 40% la cereale şi legume
Cele mai semnificative creşteri de preţuri în pieţele sătmărene, la finele lunii noiembrie comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, sunt înregistrate la cereale şi legume. Astfel, preţul grâului a crescut cu 27,3% (de la 1,1 lei/kg anul trecut, la 1,4 lei/kg în acest an), iar porumbul s-a scumpit cu 115,4% (de la 0,65 lei, la 1,4 lei). În acelaşi timp, preţul orzului a crescut cu 18,18% (de la 1,1 lei/kg, la 1,3 lei/kg).
De asemenea, şi preţul legumelor a crescut destul de substanţial. Dacă la fasole şi ceapă preţurile sunt în medie la fel ca şi cele de anul trecut, în schimb la varză preţul s-a dublat (de la un leu/kg, la 2 lei/kg), iar la cartofi a crescut cu 80% ( de la un leu/kg, la 1,8 lei/kg). De asemenea, şi morcovii s-au scumpit cu circa 40% (de la 2,5 lei/kg anul trecut, la 3,5 lei/kg în acest an). La fructe preţul a rămas aproximativ la fel. Se poate astfel constata că la cereale şi legume preţuril