În cel de-al treilea trimestru din acest an, standardele de creditare pentru populaţie au continuat să se înăsprească pentru creditele destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri şi s-au menţinut relativ constante pentru creditele de consum, pentru ultimul trimestru băncile anticipând o evoluţie similară. Potrivit unui raport al Băncii Naţionale a României, cererea de credite din partea companiilor a crescut moderat, în timp ce în cazul populaţiei s-a înregistrat o diminuare a cererii pentru creditele destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri, precum şi o stabilizare a cererii pentru creditele de consum.Pentru finalul anului, instituţiile bancare anticipează o cerere de finanţare în scădere uşoară din partea companiilor, iar în cazul populaţiei se prognozează continuarea evoluţiei din trimestrul al treilea.
BNR efectuează trimestrial, în lunile ianuarie, aprilie, iulie şi octombrie un sondaj ce are la baza un chestionar care este transmis primelor zece bănci alese după cota de piaţă aferentă creditării companiilor şi populaţiei. Aceste instituţii deţin aproximativ 80 la sută din creditare.
În ceea ce priveşte sectorul companiilor nefinanciare, standardele de creditare s-au menţinut neschimbate în trimestrul III.
Termenii creditării s-au înăsprit, băncile acţionând în principal prin introducerea de clauze contractuale mai stricte la acordarea de credite şi prin solicitarea de prime de risc adiţionale. Riscurile asociate companiilor din toate sectoarele de activitate au fost apreciate de către bănci ca fiind în creştere în al treilea trimestru din an.
Valoarea creditelor în lei ale buzoienilor au înregistrat noi scăderi în luna octombrie. Astfel că, dacă după cinci luni de creşteri consecutive, valoarea creditelor în lei s-a diminuat în august, de la 1.403,2 milioane de lei la 1.396 milioane de lei, în luna iulie a fost înregistrată ce