Aproximativ 70% din totalul sumelor trimise acasă de către românii care lucrează în străinătate sunt utilizaţi pentru achitarea cheltuielilor curente de către cei care primesc aceşti bani, potrivit lui Gabriel Sorbo, Director Regional pentru ţara noastră, Italia, Grecia, Bulgaria, Malta şi Cipru, în cadrul "Western Union". Remiterile către ţara noastră s-au redus în mod continuu, în ultimii trei ani, şi este de aşteptat ca acest lucru să se întâmple şi în acest an, pe fondul situaţiei economice dificile din Europa şi Statele Unite, ne-a declarat domnia sa.
Remiterile au rezistat mai bine în faţa crizei financiare decât investiţiile străine directe către ţara noastră, însă diferenţa faţă de acestea urmează să scadă în acest an, a adăugat Gabriel Sorbo.
* Interviu cu Gabriel Sorbo, Director Regional "Western Union" - Italia, România, Grecia, Bulgaria, Malta şi Cipru
Reporter: Cum au evoluat transferurile de bani către ţara noastră în ultimii ani?
Gabriel Sorbo: Potrivit datelor publicate de Banca Mondială, trans-ferurile de bani către România au scăzut, în anii 2009, 2010 şi 2011, cu 47%, 20%, respectiv 5%, ajungând la 3,75 de miliarde dolari în 2011. Estimările curente ale Băncii Mondiale (bazate pe datele disponibile referitoare la evoluţia remiterilor pentru anul în curs) arată că piaţa va continua să scadă şi în 2012, cu aproximativ 6%.
Diferenţa dintre valoarea remiterilor şi cea a investiţiilor străine directe a continuat să crească, în ultimii doi ani. Însă, având în vedere că piaţa remiterilor se menţine în declin, iar investiţiile străine directe către România sunt estimate să crească cu 25% în 2012, potrivit Global Insight, această diferenţă nu va mai creşte ci, dimpotrivă, se va micşora în 2012.
Reporter: Care sunt cauzele care au generat această evoluţie?
Gabriel Sorbo: Criza economică a avut impact a