La un an după înfiinţare, cunoscuta Semnal M a avut şansa să scape din închisoarea comunistă şi să emigreze fraudulos - şi definitiv - în Italia. „La fereastra ta", „Spune-mi cine eşti", „Moara" şi bineînţeles „Bal în Apahida" nu s-ar mai fi născut niciodată. Decizia a fost luată în câteva minute şi costa doar 5 mărci de căciulă. Liderul formaţiei, Ştefan Boldijar, vorbeşte pentru ziuadecj.ro de ce trupa a ales în cele din urmă să nu emigreze.
Semnal M s-a înfiinţat în 1977 şi, doar un an mai târziu, era invitată la Zilele Culturii Române, în Iugoslavia - placa turnantă a majorităţii filierelor de emigare ilegală din România. La Marea Adriatică şi la o aruncătură de băţ de Italia, membrilor trupei li s-a făcut o propunere - plătesc câte 5 mărci şi ajung în lumea liberă, în Trieste. Propunerea a venit de la şoferul angajat de organizatorii festivalului pentru a plimba trupa prin ţară, timp de o săptămână. Ce i-a determinat pe membrii trupei să refuze până la urmă a fost şi reacţia publicului la concerte. „Noi aveam deja un disc, cu piese româneşti. La concerte am cântat Beatles, Hendrix, dar reacţia a fost cu nimic interesată. A fost fantastică doar atunci când am cântat cântecele noastre, în limba română. Ei veniseră ca să ne audă pe noi, nu coveruri".
„După concert am ajuns la marea Adriatică, eram lângă Trieste. Şoferul ne-a zis că ne duce dincolo pentru 5 mărci. Aveam ocazia să mergem, cu tot cu instrumente, în Italia. Dar am stat pe gânduri - pentru cine să cântăm, pentru beţivi la restaurant? În România, chiar dacă e greu, cânţi muzica ta", spune Boldijar.
În prezent componenta formaţiei este Ştefan Boldijar (voce, chitară bas), Florin Ştefan (chitară, voce), Solomon Francisc (tobe), Nicu Barna (chitară, voce) şi Cătalin Pop (chitară). Doar Ştefan Boldijar e membru al trupei încă de la înfiinţarea sa, în 1977, când componenţa era Iuliu