Pana la ora 10.00, Asociatia Pro Democratia (APD) a inregistrat peste 200 de sesizari si solicitari de informatii provenite din partea cetatenilor, a observatorilor acreditati de organizatie, dar si din partea reprezentantilor competitorilor electorali, prin intermediul serviciului gratuit TelVerde 0800 070 100 si prin site-ul www.alegericorecte.ro, informeaza APD intr-un comunicat transmis HotNews.ro.
Cele mai frecvente cereri de informatii sunt legate de locul unde pot vota alegatorii, procedurile de utilizare a urnei mobile si identificarea sectiilor de votare. Cauza celor mai multe dintre aceste neclaritati este lipsa de unitate si coerenta in legislatia electorala la diferite tipuri de alegeri.
Intrebarile sunt generate de lipsa de claritate a reglementarilor legale si a deciziilor autoritatilor de management electoral, care, spre exemplu, nu au precizat clar procedura de primire a cererilor pentru deplasarea urnei speciale de catre birourile electorale ale sectiilor de votare.
De asemenea, au fost multiple raportari legate de semnalizarea improprie a sectiilor de votare, in mai multe judete din tara.
Desi pe 8 decembrie, la ora 7.00 s-a incheiat campania electorala, atat ieri, cat si astazi au fost inregistrate sesizari legate de faptul ca cetatenii sunt indemnati sa voteze pentru sau impotriva competitorilor electorali prin distribuire de fluturasi, afisarea de bannere, prin SMS-uri sau prin apeluri telefonice. De asemenea, cetatenii sunt incurajati sa voteze si prin intermediul spoturilor de campanie sau declaratiilor politice din mass-media sau de la televiziunea cu circuit inchis de la metrou.
In localitatea Odoreu, judetul Satu Mare, la patru sectii de votare sunt amplasati, de la primele ore ale diminetii, operatori ai unei firme de sondare a opiniei publice, care solicita alegatorilor sa isi exp